Hur länge lever en kran?
En traverskrans livslängd
Tänk om kranar hade evigt liv. Att de kunde jobba på outtröttligt år efter år utan problem. Tyvärr är verkligheten som bekant en annan. Ingen kran är byggd för oändlig användning. Förr eller senare måste man investera i en ny, framför allt av säkerhetsskäl. Det är dock inte självklart när det är dags för pension, många faktorer påverkar lyftredskapens livslängd. Och även om du inte kan ge din kran evigt liv, så kan du med rätt användning och vård ge den en betydligt längre livslängd
Ingen lyftanordning kan konstrueras och byggas för oändlig användning (tyvärr, det hade inte varit så dumt). Men i många fall kan din kran må bra och användas längre än du tror – om du tar hand om den på ett bra sätt. Att få ut mer av en gammal trotjänare istället för att behöva investera i en ny innebär flera fördelar för verksamheten, bland annat kan det spara en hel del pengar.
Så vad är det som påverkar en krans livslängd och hur kan du förlänga livet på den? Här får du våra bästa tips.
Dimensionera användningen rätt
Många saker påverkar en krans livslängd, men det som framför allt avgör är att du dimensionerar användningen rätt från början, dvs redan vid beställningen. Eftersom en lyftanordning är konstruerad och dimensionerad att användas på ett visst sätt behöver du ha full koll på både vikten som den nya kranen ska lyfta och hur ofta den ska lyfta. Utifrån detta beställer du sedan en kran i rätt storlek utifrån den tänkta användningen.
Om du exempelvis köper in en kran som du tänkt ska lyfta 10 ton 150 gånger om dagen och sedan håller dig till rätt maxlast är allting frid och fröjd. Om inget oförutsett händer är chanserna goda att kranen kommer att vara en stabil följeslagare under hela sin beräknade livslängd. Om du däremot efter en tid börjar använda kranen mer än det var tänkt – att den istället får lyfta 10,8 ton 150 gånger om dagen – så förbränns livslängden snabbare. Istället för att kranen håller i 20 år, som beräknat, så förbränns livslängden på kortare tid.
Motsvarande gäller även åt andra hållet. Om du investerar i en kran som är gjord för att kunna lyfta 15 ton 150 gånger om dagen så kommer den att hålla längre om du bara lyfter de 10 ton du tänkt. Man kan alltså köpa sig en längre livslängd genom att överdimensionera kranen.
Förutom att hålla sig till rätt maxlast ska du även se till att följa tillverkarens instruktioner både när det gäller serviceintervall och handhavande för att maximera chanserna till ett långt kranliv.
Kontrollera överlastskyddet
Det är också bra att regelbundet titta till kranens överlastskydd (slirkoppling). Det finns för att förhindra att kranen körs med alltför hög maxlast i förhållande till vad den är byggd för. Skyddet tillåter vanligtvis 110 procent, det vill säga att du kan lyfta en 10 procent högre maxlast än rekommenderat. Är maxlasten 10 ton kan du alltså lyfta upp till 11 ton innan överlastskyddet gör att lyftanordningen stannar. Eftersom överlastskyddet skyddar lyftet är det viktigt att det regelbundet kontrolleras så att det fungerar som det ska.
Satsa på underhåll
En annan viktig faktor är naturligtvis hur väl du tar hand om kranen i vardagen. För precis som så mycket annat behöver även lyftredskap vård och omtanke för att må bra och därmed få en längre livslängd. Och ju större och mer komplicerade de är, desto mer uppmärksamhet behöver de. Men oavsett storlek är ett väl fungerande underhåll det bästa du kan ge din kran.
Om du regelbundet smörjer den, byter olja, gör förstärkningar, byter bromsar eller växellåda vid behov och allt annat som behövs maximerar du chanserna att kranen ska hänga med längre. Dessutom är underhållsarbetet viktigt för dina medarbetares säkerhet. För att kunna garantera en säker arbetsmiljö för personalen finns det regler om att förebyggande underhåll ska utföras – och dokumenteras – var tredje månad.
Kör mjukt
Ytterligare en säker väg till lyftredskap som hänger med länge är att köra mjukt och fint. Det finns alltför många trista exempel på kranar som körts vårdslöst och därför tvingats ge upp betydligt tidigare än vad som annars hade behövts. Många gånger har man hållit sig till rätt maxlast, men istället har den slarviga körningen orsakat förtidspensioneringen. Ingen skulle komma på tanken att växla sin bil utan att använda koppling och samma varsamhet behövs när det gäller lyftredskap. Ta det lugnt, undvik ryck och spänn upp kätting och stropp försiktigt. Din kran kommer att tacka dig. Och tänk också på att aldrig påverka nödstoppet innan alla rörelser står stilla (utom vid fara förstås). Om bromsarna måste tvärnita påverkar det hela maskineriet.
Även miljön där kranen arbetar påverkar livslängden. Om den till exempel används utomhus, i stark värme eller i kylrum sliter det naturligtvis mer än om produktionen sker inomhus i normal temperatur.
Gör löpande konditionsanalyser
För att säkerställa att ditt lyftredskap kan fortsätta att användas på ett säkert sätt behöver du också göra löpande konditionsanalyser. Det är en grundlig genomgång som visar hur kranens återstående livslängd ser ut – om den har lång tid kvar eller om slutet börjar närma sig. En konditionsanalys måste göras när kranens konstruktiva, tekniska livslängd är slut eller närmar sig sitt slut.
Grundidén med en konditionsanalys är att trygga säkerheten för både människor och material. På grund av riskerna med lyftmaskinerier finns det idag många regler och krav som behöver uppfyllas, framför allt de som står i Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS 2006:06 §34. En konditionsanalys garanterar att alla krav är uppfyllda i verksamheten och om myndigheterna skulle göra en inspektion visar rapporten att du tagit det ansvar som de kräver.
→ Läs mer om våra tjänster för status och kondition här.
Utbilda medarbetarna
Och sist men inte minst så är det självklart viktigt att utbilda personalen – kranförarna. Se till att de har kranförarkort och att de har full koll på hur kranen ska användas, maxlasten och hur man hanterar den på bästa sätt. Det är medarbetarna som ska sköta lyftanordningen i vardagen och som framgår ovan står många av knepen för att hålla liv i din kran längre och faller med deras kunskap och kompetens.
Sammanfattningsvis kan man säga att rätt användning, kunniga medarbetare och kontinuerliga underhållsåtgärder under resans gång kanske inte är vägen till evigt liv – men till ett betydligt längre liv. Och många gånger ett bättre liv med betydligt mindre krångel. Att rätt användning och underhåll ökar livslängden ser vi på Dematek ofta med egna ögon. Ute hos våra kunder finns fortfarande många veteraner från 1970- och 80-talet i trogen tjänst. Hos en kund finns till och med en kran från 1945 kvar i produktionen. Där pratar vi en riktig trotjänare som med exceptionell kranvård levt ett längre arbetsliv än de flesta av oss.
Vill du veta mer om hur du håller liv i din kran längre?
Genom att göra en ordentlig genomgång av din lyftanordning i kombination med regelbundet och välfungerande underhåll maximerar du chanserna att din kran får ett långt och problemfritt liv. Har du frågor eller vill veta mer om vad det innebär är du välkommen att kontakta oss. Och läs gärna mer om hur en av våra kunder fortfarande lyckas hålla liv i sin travers av 1945 års modell i vårt kundcase.