Öka säkerheten och effektiviteten med rätt utbildning

Öka säkerheten och effektiviteten med rätt utbildning

Våra lyft-och säkerhetsutbildningar ökar produktionen!

Traverser, telfrar och svängkranar i all ära, men kranparkens allra viktigaste kuggar är människorna bakom maskinerna. Det är medarbetarna som gör det verkliga jobbet. Och för att de ska kunna utföra sitt arbete på ett säkert och effektivt sätt behöver de rätt utbildning. Då följer ditt företag inte bara lagen utan ger också personalen bästa möjliga förutsättningar att göra sitt jobb. De blir stjärnor på att hantera verksamhetens lyftutrustning och får full koll på hur de undviker risker och olyckor. En ökad trygghet och kompetens som lyfter hela företaget.

På senare år har antalet medarbetare minskat i många verksamheter, vilket inneburit att personalen fått en stressigare vardag där de behöver utföra mer. Samtidigt har lyftutrustningen i produktionen blivit bättre och mer tekniskt avancerad. Denna utveckling betyder att behovet av uppdaterade utbildningar inom lyft och säkerhet har ökat.

– Tyvärr sker det fortfarande en hel del incidenter och olyckor med traverser och truckar ute på företag. Det beror ofta på att medarbetare har brister i bland annat sin riskbedömning eller använder lyftredskap på fel sätt. Genom utbildningar kan företaget säkerställa att de som jobbar med kranar har rätt kompetens och behörighet. Det är väldigt viktigt att alla vet hur man gör säkra lyft och undviker risker och olyckor i arbetet – både för dig själv och dina kollegor, säger Per Dyrlid som jobbar med utbildning på Dematek.

Per, som utgår ifrån vårt kontor i Karlstad, har varit anställd på Dematek sedan 2015. Han har tidigare varit servicegruppchef, men jobbar numera heltid som instruktör på våra kurser. Han är en av fem personer som håller utbildningar runtom i landet, men de övriga har uppdraget på deltid och arbetar övrig tid som servicetekniker ute hos våra kunder.

Vilka lagar och regler gäller?

Det finns många anledningar att din personal behöver vara ordentligt utbildad för sina arbetsuppgifter, men i grunden handlar det om att följa lagstiftningen. Inom lyftområdet är det Arbetsmiljölagen som styr. Föreskrifterna i lagen gäller alla som använder lyftanordningar och lyftredskap i arbetet och de anger hur arbetet ska planeras, organiseras och genomföras så att alla farliga situationer förhindras.

Arbetsmiljölagen reglerar dessutom arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön vid lyftanordningar. Arbetsgivaren har huvudansvaret och är tvungen att känna till och följa de föreskrifter om lyftarbete som finns för att förebygga olycksfall, skador och sjukdom.

Med rätt utbildning kan du känna dig trygg i att ni följer lagar och regelverk till punkt och pricka. Dina medarbetare får rätt kompetens för sina arbetsuppgifter och som arbetsgivare vet du att du genomfört alla åtgärder som behövs för en säker arbetsplats.

Säkerställ aktuell kunskap med kurser inom lyft och säkerhet

Det finns en lång rad utbildningar inom lyft och säkerhet för både medarbetare och arbetsgivare. Exempel på kurser är lyftutbildning, mobila arbetsplattformar, truckutbildning, ansvarsutbildning och fallskydd. Du lär dig med andra ord både hur lyftutrustningen fungerar rent tekniskt och hur du ska hantera den på ett säkert sätt.

Utbildningarna lämpar sig för alla som arbetar med lyftanordningar, som exempelvis lättlastsystem, större traverser eller svängkranar. Dessutom finns det kurser för personer i arbetsledande position som vill ha full koll på sitt säkerhetsansvar. Utbudet av utbildningar styrs framför allt av vilka kompetenser branschen behöver och önskar. Mest populärt är det att utbilda sig inom traverser och truckkörning.

För att säkerställa att er kunskap alltid är aktuell är det också en god idé att med jämna mellanrum gå repetitionsutbildningar. Eftersom både utrustning och regelverk förändras är rekommendationen att fräscha upp sina kunskaper var femte år, gärna var tredje.

– Jag har märkt en stor skillnad i säkerhetstänk, det har blivit mycket bättre de senaste åren. Många chefer med personalansvar får en väckarklocka för vad som kan hända om deras medarbetare saknar rätt utbildning – och vilket ansvar de själva faktiskt har som chef. Numera genomgår ungefär 75 procent repetitionsutbildningar och jag önskar att alla gjorde det, säger Per Dyrlid.

Många går öppna utbildningar, men för att få ut så mycket som möjligt av utbildningen efterfrågar företag ofta ett skräddarsytt upplägg på plats i de egna lokalerna. Genom en företagsanpassad kurs fokuserar utbildningen helt på er unika verksamhet. Vilken typ av traverser har ni? Hur ser arbetsmiljön ut? Hur många lyft gör ni och hur ofta? En skräddarsydd utbildning gör att ni efteråt vet med er att medarbetarna inte bara fått gedigna kunskaper i lyft och säkerhet, utan att de också har lärt sig hur de ska arbeta på bästa sätt i just er verksamhet och framföra er specifika lyftutrustning.

Teoretiskt och praktiskt fysiskt och digitalt

Merparten av utbildningarna inom lyft och säkerhet sker fortfarande ute på plats i verksamheten, men de senaste åren har det blivit alltmer populärt att även utbilda sig digitalt. För att kunna erbjuda deltagarna det bästa av två världar använder vi på Dematek oss numera av en utbildningsform som vi kallar ”blended learning” i vissa kurser. Vad innebär då detta blandade lärande? Jo, det är ett pedagogiskt koncept där du både genomför våra utbildningar digitalt och fysiskt på plats.

Den teoretiska delen tar du del av via din dator, surfplatta eller mobiltelefon. I en interaktiv lärplattform kan deltagaren ta del av bland annat pedagogiska filmer, interaktiva moduler och kunskapstest. De har också möjlighet att ställa frågor och få feedback från instruktörerna. Den praktiska delen sker sedan på plats ute hos kunden eller vid ett öppet tillfälle. Där får deltagarna får omvandla sina teoretiska kunskaper i praktiken under ledning av specialiserade instruktörer. Att utföra moment på riktigt i verkligheten är nödvändigt för att säkerställa att deltagaren faktiskt kan köra lyftutrustningen på ett säkert sätt efter utbildningen.

– Det här mixade konceptet av digitalt och fysiskt har tagits emot väl av våra kunder. Det är flexibelt och speciellt smidigt om företaget bara har en eller ett fåtal personer som behöver gå en utbildning. Och eftersom vi själva skapat innehållet är vi säkra på att allt deltagaren behöver lära sig finns med och kan också uppdatera kursen om det behövs. Vi levererar helt enkelt en produkt som vi kan stå för, säger Per Dyrlid och fortsätter:

– Det webbaserade upplägget gör också att du kan genomföra ett eller ett par kapitel i taget och sedan ta pauser som det passar dig. Att hålla sitt eget tempo och kunna ta break som man vill underlättar inlärningen. Vid traditionella utbildningar i klassrum är det lätt att det blir korvstoppning. Dessutom gör lärplattformen att vi instruktörer kan hålla koll på om deltagarna har gått igenom kursen enligt plan. Märker vi att det inte händer något hör vi av oss och kollar läget, säger Per Dyrlid.

Utbildning leder till ett förbättrat säkerhetstänk

Efter utbildningarna har deltagarna fått en ökad förståelse för att deras jobb innebär risker.

– De har ofta fått den viktiga insikten att saker och ting inte är så lätta som de trodde. De förstår att de inte bara kan ta en radiodosa och börja köra. Att truckkörning kräver gedigna kunskaper innan du sätter dig i hytten. De blir också medvetna om hur stora risker det faktiskt finns i deras arbetsmiljö – både för dem själva och för kollegorna. Och förutom att deras säkerhetstänk har förbättrats brukar de vara väldigt nöjda med utbildningen. Det blir ett kvitto för en egen del, att vi gör saker rätt, och det är roligt när de rekommenderar oss till andra företag, säger Per Dyrlid.

Har du frågor eller vill veta mer om våra utbildningar är du välkommen att kontakta oss. Du kan också läsa mer om kurserna på vår utbildningssida.

Den ena lyftmiljön är sällan lik den andra och varje behov är ofta unikt. För att få hjälp med just era lyftbehov, tveka inte att höra av er till oss på Dematek. Vi har jobbat med trygga lyft i över 100 år.

    Vill du veta mer?

    Vill du komma i kontakt med någon av våra experter för att veta mer eller för att få en offert, hör gärna av dig!