Standarder i fokus
Lär dig mer hur SIS (Svenska Institutet för Standarder) arbetar
För att få reda på lite kring standarder och hur Svenska Institutet för Standarder (SIS) arbetar fick vi möjlighet att ställa några frågor till Daniel Hedlund, projektledare Verkstadsindustri på SIS.
Vad är en standard och varför behövs det?
– Det är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Syftet är att skapa enhetlighet för att öka kvaliteten och undvika missförstånd. Standarder hjälper företag att tillverka produkter enligt den bästa lösningen, vad gäller konstruktion, terminologi, funktion eller testmetoder, för respektive bransch. Standarder främjar bland annat handel, innovation, säkerhet, hälsa och miljö.
Berätta lite om er verksamhet.
– SIS är en ideell förening som är en del av ISO och CEN, ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Vi projektleder både svenskt och internationellt arbete med att ta fram standarder inom olika områden. Vi bestämmer inte vad som ska standardiseras utan det är helt intressestyrt av våra medlemmar. Utöver att ta fram standarder erbjuder vi även utbildningar och kurser på området.
– SIS firar 100 år 2022. Några kända standarder är till exempel ISO 9001 för kvalitetsledning och ISO 8501 för rostskydd. Det finns tiotusentals olika standarder, de flesta är okända för de flesta men samtidigt väldigt viktiga för den bransch de utformats för.
Hur arbetar SIS i Sverige och internationellt?
– Vi är cirka 170 anställda inom SIS och har 1 100 företag, myndigheter och organisationer som deltar i standardiseringsarbetet. I Sverige driver vi 265 tekniska kommittéer inom olika områden med nästan 5 000 deltagande personer. SIS är en ideell förening där det är kommittédeltagarna som bidrar med sin kunskap och expertis vid framtagandet av standarder. Kommittéerna har normalt två eller fler möten per år där man går igenom aktuell standardisering inom respektive område, till exempel standarder som är under omarbetning/revidering eller nya som ska tas fram. Varje kommitté arbetar efter en verksamhetsplan som tas fram inför varje år.
– SIS är utsedda av regeringen att representera Sverige inom ISO och CEN (det europeiska standardiseringsorganet). Internationellt finns det ett antal tekniska kommittéer med arbetsgrupper där det samlas experter inom varje område, för att ta fram standarder för ett nytt område eller revidera en befintlig standard.
Berätta om arbetet med standard för lyftkranar.
– Standarden för lyftkranar bedrivs i SIS tekniska kommitté 262, som omfattar standardisering av de flesta typer av lyftkranar, vinschar, telfrar och liknande utrustning avsedd att lyfta laster samt personer. SIS/TK 262 Lyftkranar har 16 medlemmar, från tillverkare, myndigheter, certifieringsorgan, fackliga representanter etc.
– I Europa är standarder ett verktyg för att säkerställa att man uppfyller kraven i maskindirektivet, som blir ett underlag för CE-märkning. Det europeiska standardiseringsarbetet omfattar huvudsakligen dimensionering av kranar, elutrustning till kranar, förarhytter, samt krantyper. Utöver det primära fokuset på maskinsäkerhet är ambitionen att medverka till enhetliga regler för provningsmetoder, dimensionsstandarder, materialkrav, användnings- och kassationsregler och liknande. Målsättningen är att minska risken för personskador, kunna genomföra säkra lyft samt genom samordnad internationell standard främja fri handel över gränserna.
”Att vara medlemmar i SIS ger oss bra kompetens inom företaget och gör att vi hela tiden kan ligga i framkant”
Dematek har varit medlem i SIS sedan företaget startades. Thomas Henriksson, civilingenjör och projektledare på Dematek, är företagets representant i SIS tekniska kommitté 262 lyftkranar i Sverige och han sitter även med i ett antal arbetsgrupper på internationell nivå..
– Att vara medlemmar i SIS ger oss möjlighet att följa samt påverka utvecklingen kring normer och standarder inom lyft såväl nationellt som internationellt. Det ger oss bra kompetens inom företaget och gör att vi hela tiden kan ligga i framkant, vilket givetvis är till nytta för våra kunder.