Köpa ny kättingtelfer – vad ska du tänka på?

Köpa ny kättingtelfer – vad ska du tänka på?

Kättingtelfrar är lyftanordningar som används flitigt i industrier och fabriker för smidig hantering av material på alltifrån 80 kg till 5 ton. Telfrarna kan antingen sättas in i skensystem eller användas fristående och är oftast utrustade med krok och manöverdon. Marknaden erbjuder idag många modeller med olika egenskaper och innan du ska investera i en ny kättingtelfer behöver du tänka igenom hur dina behov ser ut.

Idag finns det en lång rad kättingtelfrar i olika utföranden på marknaden – alltifrån budgetvarianter för enklare lyftbehov till premiummodeller med alla tänkbara tekniska funktioner. Vilken typ av telfer – och vilken maskingrupp – du ska välja beror på hur behoven i verksamheten ser ut. För stora industrier med dygnet-runt-produktion och frekventa tunga lyft är en kättingtelfer med en hög maskingrupp nödvändig, medan en mindre verkstad som endast genomför ett fåtal lyft per dag ofta klarar sig fint med en enklare typ.

Viktiga frågor för att välja rätt kättingtelfer

Det viktigaste att titta på inför valet av telfer till din verksamhet är drifttiden och typen av belastning, men det finns också andra parametrar du behöver ha full koll på. Här är bra frågor att ställa sig innan inköpet.

  1. Hur tungt ska du lyfta?

Väger godset flera ton eller bara några hundra kilo? Här behöver du också ta hänsyn till vilket redskap du lyfter med. Använder du exempelvis ett tyngre lyftredskap måste även denna vikt räknas med. Dessutom är det klokt att tänka på framtiden redan från början. Dina behov kan komma att förändras och kan det var bara att ta höjd för det från start.

  1. Hur ofta ska du lyfta?

Antalet drifttimmar kan ibland vara avgörande för valet av telfer, så se till att väja en telfer som passar de driftsförhållanden ni har.

  1. Vilken är lyfthöjden?

Vissa fabrikat ger er större flexibilitet än andra. Samtliga Demag kättingtelfrar går att få med kundanpassad lyfthöjd, standard minimum lyfthöjd är alltid 4 meter

  1. Vilken lyfthastighet krävs?

Behöver du kunna smygköra med telfern är det förmodligen en steglös kättingtelfer du ska ha. Andra gånger kanske det räcker med en med två hastigheter.

  1. Vilka tekniska funktioner är viktiga?

Precis som inom de flesta områden går tekniken ständigt framåt även inom kättingtelfrar. Behöver produktionen en telfer fulladdad med smarta funktioner eller räcker det med basfunktionerna?

Generellt kan man säga att företag med enklare tekniska behov som lyfter sällan har fler möjliga alternativ på marknaden. Men ju större och mer avancerade kraven är, desto färre tillverkare kan leva upp till dem. Utbudet av kättingtelfrar blir därför snävare. Ett varumärke som dock levererar över hela linjen – från enklare basvarianter till topputrustade värsting modeller för tung industri – är välkända Demag som Dematek är generalagent för.

Marknadens bästa kättingtelfrar från Demag

Tyska Demag är idag världens äldsta lyftföretag och marknadsledande inom lyftutrustning, inklusive kättingtelfrar. De erbjuder marknadens bredaste program med moderna kättingtelfrar kända för sin höga kvalitet, innovativa teknik, oöverträffade lyftprecision, goda ergonomi, höga säkerhet och långa livslängd med minimala servicebehov.

Med andra ord är de riktiga arbetshästar och telfrarna är framför allt bäst i klassen vid stor påfrestning – högfrekventa lyft av tungt gods. Denna överlägsna hållbarhet ger dig i längden flest lyfttimmar per krona. Dessutom är Demag-telfrar utrustade med alla tänkbara smarta funktioner, varav många inte finns hos konkurrenterna. Några exempel är snabb felsökning genom smarta felkoder, enkel justering av manöverkabelns längd för smidig förflyttning, slirkoppling med automatisk frånkoppling och exakt koll på hur mycket den gått. Du får kort sagt en schweizisk armékniv i telferform.

Och oavsett hur dina behov ser ut har Demags breda produktlinje en kättingtelfer i världsledande kvalitet för dig. För mindre verksamheter med normala påfrestningar och laster upp till två ton är den klassiska telfern DC-Com ett bra alternativ.

Många företag har dock behov av en mer avancerad kättingtelfer. Då finns storsäljarna DC-Pro och DCS-Pro – Demags flexibla och innovativa slitvargar med patenterad teknik. Dessa kättingtelfrar finns i flera olika utföranden beroende på hur dina lyftbehov ser ut, och är ”all inclusive”-utrustade som standard. Med hög tekniknivå, 5 meters lyfthöjd som standard, lång livslängd, enkel övervakning och minimalt underhåll passar lyftanordningarna för i princip alla verksamheter, inklusive tung industri. Den stora skillnaden mellan DC-Pro och DCS-Pro är att DCS-Pro har steglös hastighet, vilket ger en behaglig säker körning och oöverträffad precision, medan DC-Pro istället har två lyfthastigheter.

 

DCS-Pro                                DC-Pro

Även manuliftarna DCM-Pro och DCMS-Pro med sina smarta manöverhandtag är populära. De smidiga handtagen, där kroken hänger direkt under, gör att den som kör får ena handen fri och enkelt kan styra godset under lyftet. Dessutom fungerar de lika bra för både höger- och vänsterhänta.

Idag är Dematek de enda på marknaden som erbjuder dessa mer avancerade kättingtelfrar.

Läs mer detaljerad information om alla Demags kättingtelfrar på våra produktsidor.

Vill du veta mer eller få hjälp med kättingtelfrar?

Satsar du på Demag får du marknadens i särklass bästa kättingtelfer. En långsiktig och kostnadseffektiv investering som klarar även de tuffaste påfrestningarna samtidigt som den erbjuder säkerhet och ergonomi i världsklass. Vill du veta mer om Demags kättingtelfrar? Eller vill du ha hjälp att välja rätt kättingtelfer för din verksamhet? Välkommen att kontakta oss om du har frågor eller funderingar.

Den ena lyftmiljön är sällan lik den andra och varje behov är ofta unikt. För att få hjälp med just era lyftbehov, tveka inte att höra av er till oss på Dematek. Vi har jobbat med trygga lyft i över 100 år.