Vad är en lyftanordning?

Vad är en lyftanordning?

Lyftanordningar – ditt lyfthjälpmedel

Lyftanordning är ett samlingsnamn för redskap som kan sänka eller höja en last. Olika typer av lyftanordningar är vanliga inom industrin och ger stora möjligheter till en materialhantering där man kan lyfta tungt till lätt material runt om i lokalen eller på det område där last måste förflyttas. Exempel på lyftanordningar är traverser, telfrar, svängkranar, lättlastsystem, eller lyftok.

AFS 2006:06 reglerar användandet av lyftanordningar

Ett stort antal medarbetare använder lyftanordningar och lyftredskap dagligen då det skapar en mer ergonomisk arbetsplats, minskar risken för olyckor och förslitningsskador. Viktigt för att minimera risker i både personal som lokal är att lyftanordningarna underhålls regelbundet. Det är även viktigt att de medarbetare som använder lyftanordningarna har rätt utbildning. Det är ditt ansvar som arbetsgivare att lyftanordningarna underhålls och att medarbetarna har rätt utbildning för det arbete som de utför. Detta regleras i AFS 2006:6.

Användning av lyftanordningar och lyftredskap, AFS 2006:06

Lyftanordningar som transporterar material i taket

Traverser är vanligt förekommande lyftanordning som kan transportera tyngre gods i en industriell lokal. En travers kan lyfta över 100 ton och kommer då som en tvåbalkstravers med två lyftverk som kallas för lintelfer. En traverskran har en eller flera stålbalkar som vilar på fasta balkar under taket. Traverskranar ger en flexibel och lasthantering med hög prestanda och är ofta radiostyrda.

Här hittar du olika typer av traverser:

Traverser – travers & traverskranar från Demag | Dematek®

Har man inte behov av att lyfta väldigt tungt så kan man istället välja ett lättlastsystem som har samma funktion och konstruktion som en vanlig travers. Denna typ av lyftanordning är mer flexibel och lättrörlig än en stor traverskran.

Lättraverssystem ᐅ Demag Lättravers KBK | Dematek®

Svängkran I profil säljs av Dematek

Lyftanordningar som fästs i golv eller vägg

En bra lyftanordning när det gäller att få en ergonomisk arbetsplats med ett stort upptagningsområde är en svängkran. Svängkranar kan fästas på golvet eller i en vägg. En svängkran kan utrustas med ett stort antal lyftdon och går att få upp till 10 ton. Behöver man en lyftanordning med hög kapacitet i lyftet så kommer man att behöva en svängkran med I-balks profil.

Svängkran & kransystem < 250 kg < 2000 kg | Dematek®

Demags nyaste lintelfer med lyft upp till 10 ton, säljs av dematek

Lyftanordningar som går att köpa till din traverskran, lättlastsystem och svängkran

För att kunna lyfta gods så behöver du en lyftanordning som kallas för lyftverk. Lintelfrar och kättingtelfrar är lyftverk som gör det faktiska lyftet. Skillnaden mellan de två lyftanordningarna är att de har olika lyftkapacitet. En kättingtelfer har inte en stållina som en lintelfer har vilket gör att man kan lyfta tyngre laster. Telfrar med mindre lyftkapacitet har en kätting istället för stållina, därav namnet ”kättingtelfer”.

Här hittar du olika modeller av telfrar:

Telfrar från marknadsledande varumärken | Dematek®

Tillbehör till ditt lyftverk som är en lyftanordning

En lyftanordning kan även vara ett typ av verktyg/redskap som du hänger i telferns krok. Det kan vara ett justerbart lyftok, lyftsax, plåtlyfthandske eller en fatlyft.

Konditionsanalys skapar säkra arbetsplatser

För att se till att lyftanordningen alltid är säker och inte orsakar dyra stillestånd så är det klokt att investera i regelbundet underhåll. Det finns lagar som styr underhållet av din lyftanordning och detta regleras i  AFS 2006:6. Vissa anordningar ska även besiktas. Vilka anordningar du ska låta besikta och hur ofta de ska besiktas står i föreskrifterna om besiktning av lyftanordningar och vissa andra tekniska anordningar (AFS 2003:06).

Lyftanordningen ska alltid vara i gott skick annars blir den en arbetsmiljörisk och när du har använt din lyftanordning under några år är det bra att göra en konditionsanalys som berättar i vilket skick din lyftanordning är. En lyftanordning har självklart en teknisk livslängd som självklart blir längre med regelbundet underhåll. Det är viktigt att dokumentera drift i journaler så att det går att bedöma om lyftanordningen ska tas ur drift eller vilka åtgärder som behövs.

Kontakta gärna oss är du vet att din lyftanordning har använts länge:

Konditionsanalys – Kontroll av kran & lyftanordning | Dematek®