Svenska Takelement

Svenska Takelement har utökat produktionen tack vare en ny travers från Dematek

När Svenska Takelement i Västerås behövde en travers till sin nya produktionshall för att kunna utöka verksamheten fick Dematek uppdraget. Installationen genomfördes i september/oktober 2022 och hela projektet flöt på utan problem från början till slut. Tack vare Demateks insats kunde Svenska Takelement snabbt och smidigt komma igång med tillverkningen i den nya hallen och möta efterfrågan från sina kunder.

Travers till Svenska Takelement i Västerås

Svenska Takelement är en prefableverantör av högklassiga takelement för alla typer av byggnationer som behöver isolerat yttertak, men framför allt inom nybyggnationer. Det är ett familjeföretag som startade 2019 och efter att inledningsvis ha haft sin tillverkning i Estland flyttade de 2020 hem produktionen till Sverige.

Efter att ha letat lämpliga lokaler i först Stockholm och sedan Enköping hittade de till slut en passande anläggning i Västerås. I lokalen fanns det redan två traverser levererade av Dematek och att fortsätta ha Dematek som partner inom lyftanordningar blev därför naturligt. Det valet har de inte ångrat.

“– Vi är väldigt nöjda med samarbetet, Dematek har gjort ett bra jobb. Relationen fungerar fint och det har aldrig varit tal om någon annan leverantör, säger Viktoria Petersén som är affärsutvecklare på Svenska Takelement.”

Travers med lyftkapacitet på 10 ton

Under de två år som gått sedan de startade sin egen produktion har verksamheten växt i en rasande fart och omsättningen har ökat från 10 till 78 miljoner. Deras takelement, som förkortar byggtiden rejält för kunderna, är populära och för att kunna möta den stigande efterfrågan behövde de snabbt utöka verksamheten med en ny produktionshall. Inklusive en ny travers. Dematek fick förtroendet även denna gång.

Den 3,6 ton tunga traversen med 10 tons lyftkapacitet var färdiginstallerad i början av oktober och hela projektet tog allt som allt ca tio dagar. Lyftanordningen används nu vid tillverkningsborden i den nya hallen, både för att vända takelementen så att man kan arbeta på båda sidorna och för vidareförflyttning till truckarna som sedan tar elementen vidare för transport ut till kund. Och nykomlingen har, precis som företagets övriga traverser, verkligen fått hugga i. Den lyfter konstant under dagtid och det är inga små objekt som hanteras. Varje element väger mellan 700 kg och ett ton och vissa av dem är hela 18 meter långa och 2,4 meter breda.

Dematek Service gjorde montaget

En av de Dematek-tekniker som utförde traversinstallationen var Simon Blom:

– Det började med att två av mina kollegor lyfte upp traversen på traversbanan. Jag kom sedan dit i flera omgångar för att utföra allt extraarbete som behövs göras innan traversen kan tas i drift – strömkedja, strömavtagare, elskenor och så vidare. Vi samarbetade även med en extern elektriker för att få all el på plats. Allt flöt på utan större svårigheter och samarbetet med kunden fungerar bra. De är jättetrevliga och hjälpsamma för det ska vara så enkelt som möjligt för oss tekniker att jobba.

Fredrik Dunder, produktionschef på Svenska Takelement, håller med om att projektet gick bra:

– Allting fungerade jättebra från början till slut. Demateks tekniker tog kontakt med oss i god tid innan så att vi kunde förbereda vår produktion på bästa sätt, bland annat behövde vi flytta på vissa truckvägar. Han var också väldigt informativ hela vägen fram till slutbesiktningen, så att jag hela tiden hade koll på var vi stod. Den kommunikationen underlättade verkligen projektet för oss. Och nu när traversen är i bruk fungerar den kanon.

Även Viktoria Petersén instämmer i den lyckade installationen:

– Vi märkte knappt när han var här och jobbade, vilket är ett gott betyg. Vi har haft andra leverantörer där vi behövt ta mycket hänsyn till deras arbete och villkor. Det har ibland varit ganska besvärligt och har kostat oss värdefull produktionstid. Demateks tekniker var flexibel och anpassade sig verkligen till vår verksamhet. Och hade vi inte fått traversen på plats så snabbt och smidigt hade vi inte kunnat köra igång produktionen i vår nya hall så fort. Deras insats var guld värd.

Dematek Service – en trygg partner

Förutom vid traversinstallationer tar Svenska Takelement också hjälp av Dematek om det uppstår incidenter i produktionen.

– Om vi får problem med något när det gäller våra lyftanordningar får vi snabbt hjälp av Dematek. När vi ringer kommer deras tekniker direkt hit och tar hand om felet, vilket är väldigt värdefullt för oss – varje timme som driften står still kostar oss mycket pengar. Dematek är en trygg partner som vi definitivt ser en långsiktig framtid med, avslutar Viktoria Petersén.

Se alla referenser