E-son Maskin

Nytt KBK-system har gett E-son Maskin ett rejält lyft

När E-son Maskin skulle flytta in i nya lokaler behövde de en trygg och smidig lyftanordning för att kunna lyfta och förflytta maskiner genom hela sin lokal – från inlastning till utställningslokal. Uppdraget gick till Dematek och efter installation av ett nytt KBK-system rullar nu lyften på som smort. Dessutom har medarbetarna i verkstan fått en betydligt bättre arbetsmiljö.

E-son Maskin, som ligger i Skellefteå, säljer nya och begagnade snöskotrar, fyrhjulingar, vattenskotrar och cyklar. Förutom en utställningslokal har företaget även en verkstad där maskinerna kan repareras innan försäljning. Eftersom verksamheten stadigt växt de senaste åren hade företaget blivit trångbodda och det var dags för en ny och modernare affärslokal. I den nya lokalen ville man ha en smidig och prisvärd lyftanordning som både kunde effektivisera verksamheten och minska de manuella lyften för personalen.

“- Jag googlade svingarmar, som vi har flera i verkstaden sedan innan, och då kom Dematek upp som ett alternativ, berättar Lage Hedlund, tidigare huvudägare av E-son Maskin. De verkade vara ett stabilt och kunnigt företag som kunde hjälpa oss att lösa vår utmaning - en smidig lyftanordning för uppackning, lastning och montering. Bland annat behöver vi kunna lyfta upp maskinerna på ett bra sätt för att kunna fixa till dem, till exempel utföra rekond och byta trasiga delar.”

När Dematek fick säga sitt blev dock inte svingarmar lösningen den här gången. Man kom istället fram till att ett KBK-system vore det bästa för E-son Maskins behov i denna del av lokalen. KBK-systemet som nu installerats har två telfrar på banan som vardera kan lyfta 500 kg. Det sträcker sig från inlastningen och genom hela hallen ända till utställningslokalen, totalt 11 meter.

– Ett KBK-system har många fördelar, berättar Tim Luttinen som är servicetekniker på Dematek. Det är lättmonterat och modulärt och man kan utöka systemet i efterhand om man vill. Det är också en smidigare lösning än exempelvis pelarsvängkranar. KBK-systemet fungerar som en travers och kan nå över hela lokalen. Men kostnaden blir lägre och KBK går lika bra att använda så länge man lyfter en lättare last, som i E-son Maskins fall.

Efter en lång dialog och planering genomfördes projektet i januari 2021, mitt i flytten till de nya lokalerna. Två servicetekniker från Dematek var på plats och från start till mål tog processen 2,5 dagar.

– För att slutresultatet skulle bli så bra som möjligt gjorde vi en noggrann planering innan vi började. Vi pratade med kunden om hur de ville ha systemet uppsatt och om de hade några speciella önskemål. Vi tog också reda på var de har sina primära arbetsområden för att kunna ta hänsyn till det. Efter planering utförde vi monteringen och sedan var det driftsättning och överlämning. Allt gick som planerat och allt fungerade när vi åkte därifrån, säger Tim Luttinen.

Lage Hedlund instämmer i att projektet blev lyckat:

– Vi blev väldigt nöjda med KBK-systemet som var precis vad vi behövde. Det har gjort att vi på ett både säkert och effektivt sätt kan lyfta maskinerna och vi fick den lyfthöjd som vi önskade. Vi sparar även våra medarbetares ryggar eftersom de inte behöver göra manuella lyft på samma sätt längre. Personalen i verkstaden har dessutom lättare att utföra sitt jobb – att till exempel serva och tvätta går betydligt enklare nu. Ett extra plus är också att investeringen har blivit en miljömässig vinst. Tidigare var vi tvungna att starta och köra maskinerna mellan stationerna för att flytta dem. Det läckte då ut avgaser till butiken, vilket inte alls var trevligt. Det problemet slipper vi när KBK-systemet kan lyfta och förflytta maskinerna genom hela hallen.

Lage är även nöjd med premiärsamarbetet med Dematek:

– Jag skulle gärna rekommendera Dematek till vem som helst. Både innan och under projektet har vi haft en väldigt bra dialog. De har lagt tid och energi för att hitta den bästa lösningen på våra problem. Och jag uppskattar att de alltid svarar i telefon när man ringer, sådant är viktigt i en kundrelation.

Se alla referenser