Lycksele Industriservice AB

Ny V-profilkran till Lycksele Industriservice

Lycksele Industriservice behövde öka lyftkapaciteten i sin verkstad men ville undvika investering i en ny kranbana. Valet föll på Demags V-profilkran, som tack vare lägre egenvikt kunde öka lyftkapaciteten med mer än 50%.

Lycksele Industriservice är ett norrländskt företag inom byggkonstruktioner, smide och svets. I sina verkstadslokaler tillverkar man bland annat underreden till servicevagnar som används inom skogsindustrin.

Tillverkningen baseras oftast på stål av olika kvaliteter och tunga lyft är en viktig del i verksamheten. Man har idag tre traverser, ett lättraverssystem KBK och en svängkran. Organisationen har vuxit under de senaste åren och man är idag 16 personer.

I huvudverkstaden har man under en tid upplevt att den gamla traversen inte längre klarade av de allt högre volymerna. Den började bli gammal men hade dessutom en begränsad lyftkapacitet, vilket gjorde lyftmomenten tidskrävande och krångliga.

“Vi behövde hitta ett sätt att kunna lyfta om smidigare, så att vi kunde öka kapaciteten i verkstaden, säger Hannes Färnstrand, verkstadschef på Lycksele Industriservice.”

För att få hjälp med situationen så tog man hjälp av Dematek, som efter en genomgång av behoven föreslog Demags V-profilkran som lösning på utmaningen.

– V-profilkranen har en betydligt lägre egenvikt, vilket gör att man kan öka lyftkapaciteten utan att behöva byta eller förstärka kranbanan, säger Kjell Sjödin, säljare på Dematek.

Tack vare den lättare traversen så kunde Industriservice öka lyftkapaciteten med mer än 50%, utan ytterligare investeringar i kranbanan, vilket har skapat en snabbare hantering av omlastningar i verkstaden. Dessutom har man bytt till en fjärrkontroll med joystick, vilket gör hanteringen av lasten smidigare, enklare och därmed säkrare.

Dematek har sålt och monterat den nya kranen.

– Det har gått väldigt smidigt, säger Hannes Färnstrand. Installationen flöt på bra och tog bara 2,5 dagar.

Förutom att den nya V-profilkranen gett en snabbare hantering av lyft så har den dessutom bidragit till en ljusare och trevligare arbetsmiljö i verkstaden, eftersom den släpper igenom ljus.

– Den nya kranen är nättare och modernare än en traditionell travers, säger Hannes Färnstrand. Den ser trevligare ut på något sätt.

 

Detta har Lycksele Industriservice installerat:

Travers V-profilkran

  • Lyftkapacitet: 2,5 ton
  • Spännvidd: 22580 mm

Radiostyrning DRC-MP

 

Kompakt strömskena DCL-Pro

  • 36 meters längd

Se alla referenser