Mastec Solutions

Med fyra nya V-kranar på plats kan Mastec Solutions växla upp produktionen

Under våren 2022 skulle Mastec Solutions i småländska Vaggeryd installera ytterligare fyra nya V-kranar för att kunna öka kapaciteten i produktionen. Då kallade de återigen in sin trogna lyftutrustningsleverantör Dematek. Installationen av de fyra nykomlingarna gick som smort och Mastec Solutions har nu tagit ännu ett steg i expansionen av sin verksamhet.

Traverser från Dematek ökar produktionen

Mastec Solutions i Vaggeryd utanför Jönköping erbjuder montering av moduler och system som innehåller mekanik, hydraulik, el eller vacuum. Deras kunder är större företag inom bland annat gruvdrift, tunneldrivning och entreprenad. Företaget, som idag har 85 anställda, startade 2010 och har under åren växt i en rasande fart.

En pålitlig följeslagare på Mastec Solutions tillväxtresa har varit Dematek som funnits med ända sedan starten 2010. Dematek har levererat i stort sett all lyftutrustning i verksamheten och Demateks lyftanordningar täcker idag ca 90 procent av produktionsytan på 8 500 kvadratmeter. Det som började med två traverser har idag ökat till totalt tolv V-kranar, två lättbanetraverser som går på mindre kranbanor och en entons lättbanetravers. Och en pelarsvängkran med lyftkapacitet på 250 kg är beställd och på ingång.

“– Vi har, och har alltid haft, ett väldigt bra samarbete. Dematek tar ett totalansvar för våra lyftanordningar. De lyssnar in våra önskemål om vad vi vill uppnå och rekommenderar lämpliga produkter. Sedan ser de till att få den på plats - de lyfter upp kranen och installerar den. De håller kort sagt ihop hela projektet – och sköter dessutom om det löpande underhållet efteråt. Tillsammans med det lokala företaget Perssons Bygg och Smide som bygger traversbanorna så är det en perfekt lösning för oss. Vi kan fokusera på det vi är bra på – vår produktion – så tar andra hand om resten, säger Tomo Subotin som är platschef på Mastec Solutions.”

Dematek Service installerar traverskranarna

Under våren 2022 har Vaggerydsföretaget köpt in i fyra nya V-kranar. Anledningen till nyinvesteringen var att en del av produktionen skulle flyttas från en hall till en annan för att öka kapaciteten. Två av de fyra nya kranarna skulle användas till en befintlig kranbana som behövde mer kapacitet mellan de andra två skulle användas på en helt ny bana. Layoutförändringen gjordes också för att kunna använda självgående truckar.

Installationen gick helt enligt plan. En av de två ansvariga serviceteknikerna från Dematek var Allan Broddnäs som har tagit hand om kranarna på Mastec Solutions ända sedan starten 2010.

– Allt flöt på som det skulle. Det var stora traverser så vi fick skruva på ändvagnar på plats, men det var inga bekymmer. Till lyften av kranarna tog vi hjälp av ett lokalt maskinuthyrningsföretag, vilket var en smidig lösning. Kranarna kom i två omgångar så totalt tog projektet en och en halv vecka.

Mastec Solutions har även ett serviceavtal med Dematek som innebär att Demateks servicetekniker kommer på besök två gånger per år. Förutom det förebyggande underhållet rycker de även ut om det skulle uppstå akuta situationer.

– Eftersom vi satsat på kvalitetsprodukter från Demag är det inte så mycket störningar, vilket är viktigt för vår kritiska produktion. Men när det har hänt något har Demateks tekniker alltid kommit inom några timmar och vi har snabbt kunnat få en reservdel på plats, säger Tomo Subotin.

Serviceavtal skapar trygghet

Han är nöjd med samarbetet.

– Vi är supernöjda med upplägget. Dematek håller vad de lovar. De är inte billigast på marknaden, men för oss är det viktigast att vi får kvalitetsprodukter, utmärkt service och snabb hjälp om det skulle det uppstå något akut. Lyften är enormt viktiga i vår verksamhet – vi lyfter i princip allt – och har dessutom mycket skrymmande material. En hög driftsäkerhet är därför av yttersta vikt för oss, produktionen får aldrig stå still. Det kräver en trygg och stabil partner och det har vi i Dematek. Så vi kommer att fortsätta vara en trogen kund. Och hos oss smids det alltid nya expansionsplaner så snart är det kanske dags för nästa traversinköp.

Se alla referenser