Outokumpu

Med daglig service flyter allt på i Outokumpus stora kranpark

111 objekt. Hos vissa av våra kunder finns det helt klart mer att göra än hos andra. Dematek är därför ofta på plats hos ståljätten Outokumpu i Torshälla. Produktionen får aldrig stå still så vi servar dagligen den omfattande kranparken för att den alltid ska vara i topptrim.

Outokumpu är en finländsk koncern med global verksamhet. Företaget bearbetar rostfritt stål och producerar framför allt kundspecifika uppdrag. Bolagets specialplåt levereras till kunder i hela världen, exempelvis hissar, X200-tåg, offshoreindustrin och Petronas Towers i Malaysia, världens högsta tvillingskyskrapa.

Dematek samarbetar sedan sommaren 2018 med Outokumpus anläggning i Torshälla utanför Eskilstuna. Outokumpu har ett serviceavtal för förebyggande underhåll och mängden underhållsarbete som krävs gör att Dematek ofta är på plats, i stort sett på heltid. Tidigare skötte stålföretagets medarbetare underhållet helt själva, men nu har de alltså även tagit in extern hjälp för att hålla sin lyftutrustning i topptrim.

“- Jag vill jobba med folk jag kan lita på. Personer som är självgående och gör vad de ska. Då föll det sig naturligt att vi anlitade Dematek för att säkerställa ett bra underhållsarbete i vår anläggning. Och det har vi fått, säger Esa Parkkila, områdestekniker med ansvar för lyftutrustning och traverser hos Outokumpu, och tillägger.
- Jag behöver också folk som finns i närheten och som snabbt kan komma hit om det behövs. Dematek har kontor i Västerås och serviceteknikerna som jobbar åt oss bor nästgårds, så det passar oss bra.”

Förebyggande underhåll enligt dagligt schema

I den omfattande kranparken finns hela 111 objekt – traverser, svängkranar och kättingtelfrar – som Dematek utför förebyggande underhåll på. Framför allt är det problem med elektriska komponenter som behöver tas om hand. Eller kablar och linor som måste bytas. Man arbetar enligt ett schema, men hur ofta man servar de olika objekten varierar.

– Det rör sig om alltifrån varannan vecka på de viktiga produktionskranarna till en gång om året på objekt som används mer sällan, berättar Henrik Eketjäll som är servicetekniker på Dematek.

Just produktionskranarna, som är sju till antalet och igång dygnet runt, prioriteras alltid när det gäller servicearbetet. Dessa kranar får absolut inte stå still eftersom produktionen då stannar av helt. Skulle det inträffa så förstörs materialet man arbetar med – man har med andra ord bara en chans. Dessutom finns det bara en specifik kran som kan göra en viss typ av jobb så man kan inte ersätta en havererad kran med en annan. Kort sagt – att hela processen flyter på utan problem är väldigt viktigt.

Utöver det förebyggande underhållet tar Dematek också hand om underhåll av lyftredskap fyra gånger per år samt mjukstropp och kättingblock två gånger per år. Objekten kommer från många olika varumärken, vilket kräver en bred kompetens hos teknikerna.

Riskfylld arbetsmiljö gör säkerheten viktig

Säkerheten står högt på agendan hos Outokumpu. Den typ av verksamhet som företaget bedriver gör arbetsmiljön riskfylld. Därför måste alla som arbetar i anläggningen – både interna och externa personer – genomgå flera säkerhetsutbildningar för att få vistas där.

– Vi jobbar med flera farliga ämnen, bland annat fluorvätesyra som är en av världens farligaste kemikalier. Även salpetersyra, som är starkt frätande, används i produktionen. Så man behöver ha koll på vilka säkerhetsregler och -föreskrifter som gäller. Det har Dematek, säger Esa Parkkila.

En annan säkerhetsaspekt är att mycket av arbetet sker på hög höjd. Att klättra omkring på traverser högt upp i luften hör till vardagen för Demateks servicetekniker. I dessa situationer är man alltid två personer som jobbar tillsammans för att arbetet ska vara så säkert som möjligt.

Esa Parkkila tycker att samarbetet med Dematek fungerar bra.

– Jag är nöjd, det går kanonbra. Annars skulle jag säga till, och det vet killarna. Här är det rak kommunikation som gäller. Förutom att de är yrkeskunniga har de också smält in bra i gänget och kommit in i gemenskapen, det är viktigt när de är här så pass mycket.

Henrik Eketjäll instämmer:

– Samarbetet fungerar väldigt bra. Vi finns här för att leverera det kunden vill ha – en fungerande kranpark så att produktionen aldrig står stilla och alla lagkrav följs. Personligen trivs jag också bra och har blivit en i gänget. Och Outokumpu kommer alltid vara speciellt för mig – det var här jag monterade upp min första travers som ansvarig tekniker.

Se alla referenser