Peab Asfalt

Höghöjdsmontage gav Peab Asfalts en ännu bättre telfer

Du som har beskådat ett asfaltsverk vet att det kan vara ganska resliga anläggningar. Så när Demateks servicetekniker skulle hjälpa Peab Asfalt att förbättra Västbergafabrikens stora telfer fick de ge sig ut på höghöjdsäventyr. Montaget skedde på hela 35 meters höjd – betydligt högre än vanligt. Efter ett lyckat genomförande kan nu telferns radiokontroll även växlas till manuell styrning och det innebär vinster för anläggningens produktion.

Montage av telfer på 35 meters höjd

Peab Asfalt är ett dotterbolag till Peab och ett av Sveriges största beläggnings- och anläggningsföretag. Företaget asfalterar och underhåller alltifrån mindre vägar till större infrastrukturprojekt. Dessutom har bolaget ett stort antal asfaltsverk för tillverkning runtom i landet. Ett av de större ligger i Västberga utanför Stockholm och samarbetar sedan tio år tillbaka med Dematek.

Anläggningens produktionstakt per timme är idag 320 ton och varje år tillverkas runt 250 000 – 350 000 ton asfalt. Det pågår med andra ord en intensiv produktion och en viktig del av tillverkningen är asfaltsverkets stora telfer. Den är placerad högst uppe i fabriken och levererades av Dematek för tio år sedan.

“– Det var en hel del strul med vår tidigare telfer, men efter att vi bytte till den vi har nu har det fungerat mycket bättre. Den har jobbat på ett bra tag nu och sköter sig i stort sett prickfritt. För att säkerställa att telfern alltid fungerar har vi ett serviceavtal med Dematek. Det innebär att Demateks servicetekniker kommer en gång om året och utför planerat underhåll, och om något akut skulle hända rycker de ut direkt. Det har varit få incidenter genom åren, men det är en trygghet att veta att vi kan få hjälp med reparationer snabbt, säger Peter Nordwall som är platschef för Peab Asfalts fabrik i Västberga.”

Ombyggnation av radiokontroll

Asfaltsverk har ofta betydligt högre takhöjd än många andra industrier. Västbergafabriken är inget undantag. Anläggningens höjd gör att Peab Asfalts telfer är placerad betydligt högre upp än lyftredskap brukar vara, närmare bestämt 35 meter upp. Att arbeta med underhåll, besiktning och dylikt är därför en lite större utmaning än annars.

Fram tills för två år sedan var varje sådant tillfälle ett extra stort projekt eftersom det behövdes en skylift för att både nå rätt höjd och komma åt att jobba med telfern. Att få en skylift på plats krävde både planering, bokning och omständlig lastbilstransport fram och tillbaka. Med andra ord en krånglig process som försvårade arbetet för både Peab Asfalts egna medarbetare, Demateks servicetekniker och andra inblandade. Problemet löstes genom att montera en kort gångbrygga på ca två meter från en dörr i anläggningens vägg. Idag kan man enkelt komma åt telfern och utföra arbete på den.

– Nu kan vi använda en utvändig trappa och sedan gångbryggan för att nå telfern istället för att hyra en skylift. Det kräver god kondition och starka ben för att orka ända upp, men är definitivt värt det, säger Peter Nordwall.

När Peab Asfalt i och med gångbryggan kunde checka av nya bättre arbetsförutsättningar var det under hösten 2020 dags för nästa uppgradering av telfern. För att skapa utökade möjligheter till styrning skulle radiokontrollen byggas om. Dematek kallades in för att utföra uppdraget och fick återigen bege sig de 35 metrarna upp.

– För att förbättra styrningen av vår telfer ville vi bygga om radiokontrollen så att det går att växla från den till manuell styrning via elskåpet om det krävs. Med Demateks hjälp gick både konstruktionen och monteringen fint. Vi hade en bra dialog från start till mål och med tanke på att Dematek aldrig tidigare hade utfört just en sådan radiokontrollskonstruktion gjorde de en lysande insats, säger Peter Nordwall.

Demateks tekniker instämmer i det lyckade montaget:

– Hela projektet tog ungefär en helg. Inledningsvis stötte vi på hinder eftersom skyliften vi hade tänkt använda inte nådde ända upp till telfern. Men när vi sedan bytte till en mobilkran där vi kunde åka upp i en korg gick det fint. När vi väl kom åt telfern gick själva montaget smidigt utan problem.

Med telferns trimmade radiokontroll på plats har Peab Asfalts produktion förbättrats. Peter Nordwall är nöjd med Dematek som samarbetspartner:

– Jag är absolut nöjd. Demateks tekniker är snabba och ger oss bra service. Vi har inte kontakt så ofta, men det ser jag som positivt – det betyder att vår telfer fungerar precis som den ska.

Se alla referenser