Steelex AB

Ett nytt KBK-system har effektiviserat Steelex produktion

När Steelex pelarkran inte längre höll måttet för vare sig lyftkapacitet eller räckvidd var det dags för en uppgradering. Valet föll på ett nytt KBK-system med två traverser från Dematek och efter installationen rullar allt på fint. Steelex har nu en betydligt mer effektiv produktion med en lyftutrustning som uppfyller verksamhetens behov – nu och i framtiden.

Lättlastsystemet ökar produktionen för Steelex

Verkstadsföretaget Steelex AB, som ligger i Hede i Härjedalen, utvecklar, konstruerar och tillverkar tekniskt avancerade produkter i rostfria material till framför allt pappersmassemaskiner. I produktionen utförs tjänster inom hela värdekedjan – från produktutveckling och komponenttillverkning till laserskärning, maskinbearbetning, plåtbearbetning, svetsning och montering. Företaget, som har funnits sedan 1970-talet, har idag 25 anställda och bland kunderna finns främst pappersbruk, både i Sverige och utomlands.

Att lyften i maskinparken fungerar optimalt är en kritisk del av Steelex produktion. Så för att kunna klara de ökade lyftbehoven för verksamhetens vattenskärare har företaget nyligen investerat i ett KBK-system från Dematek. Systemet består av två traverser på en bana där varje kran kan lyfta ett ton.

“– Tidigare hade vi en pelarkran som inte räckte tillräckligt långt och som bara kunde lyfta 500 kg.
För att säkra lyften behövde vi en ny travers med längre räckvidd och större lyftkapacitet som kunde nyttjas inom fler arbetsområden. De nya traverserna, som används till att hålla plåten vid kantbockning, går nu genom hela skärhallen så att vi kan lyfta detaljer i och ur blästern. Dessutom kan kranarna serva tre maskiner istället för en, en stor förbättring, säger Peter Myhr som är produktionsplanerare på Steelex.”

Traversen är en bra investering

Med den ökade lyftkapaciteten på ett ton har Steelex gjort en god investering i både dagens och framtidens produktion. KBK-systemet köptes in under 2021 och installationen gjordes i januari 2022. Björn Grönnerud var en av Demateks servicetekniker på plats.

– Installationen gick bra, men inte helt enligt planerna. Vi stötte först på patrull eftersom det skett en miss i mätningen av taket inför starten av arbetet.

Takproblemet löstes snart och efter det gick arbetet undan.

– När vi väl var på rätt spår gick installationen snabbt och smidigt. Att vi dessutom lyckades få dit en besiktningsman i samma veva var ett extra plus eftersom vi då kunde spara in ett extra besök. Och nu när allt är på plats fungerar det väldigt bra, säger Björn Grönnerud.

Han får medhåll av Peter Myhr:

– Nu är det nya KBK-systemet besiktigat och klart och används dagligen i produktionen. Allt flyter på utan problem. Jag är nöjd med samarbetet med Dematek. När vi löst de initiala bekymren gick installationen fint och utfördes snabbt. Vi hade en bra kommunikation och deras tekniker var lätta att jobba med.

Se alla referenser