Alfa Laval

En lyckad traversflytt har förbättrat Alfa Lavals montagearbete

När Alfa Laval i Lund behövde möblera om i verksamheten kallades Dematek in för att flytta tre traverser från en byggnad till en annan. Efter en lyckad flytt finns nu hela montageenheten i samma lokal, vilket gjort Alfa Lavals produktion betydligt smidigare.

Ett omfattande flyttprojekt för Dematek Service

Alfa Laval är en ledande leverantör av produkter inom värmeöverföring, separering och flödeshantering med kunder över hela världen. Företagets enhet i Lund tillverkar värmeväxlare och är sedan flera år tillbaka Demateks största kund i den södra regionen. I Alfa Lavals anläggning pressas coils till plattor som sedan hängs in i värmeväxlarna och det kräver en stor kranpark. Den har idag runt 200 objekt med alltifrån traverser till svängkranar och quickliftar. Produktionen är igång dygnet runt med frekventa lyft på upp till 10–15 ton. Lyftanordningarna behöver med andra ord klara av en hel del.

För att få hela sin montageenhet i samma lokaler beslutade sig Alfa Laval att under sommaren 2021 flytta tre av sina traverser plus material från en byggnad till en annan. Ett minst sagt omfattande flyttprojekt som även inkluderade ombyggnader – dessutom mitt i högsommaren och semestertider med allt vad det innebär. Dematek fick förtroendet att utföra uppdraget.

“– Anledningen till flytten var att göra vårt montagearbete betydligt smidigare genom att ha hela enheten i samma byggnad, berättar Magnus Persson som är samordnare för traverser och truckar på Alfa Laval.”

Flytten tog ungefär en vecka

Arben Hajdari är servicetekniker på Dematek och tillbringar en stor del av sin arbetstid på plats hos Alfa Laval. Han var en av teknikerna som utförde flytten:

– Vi började med att förbereda det hela med ombyggnader i lokalen som allt skulle flyttas till. Där fanns redan en kran med tre telfrar som nu skulle kompletteras med fler traverser. Dessa behövde kopplas ihop med ett gammalt system och där fick vi hitta på en del egna lösningar. Sedan demonterade vi traverserna i den gamla byggnaden och monterade sedan upp dem på kranbanan i den nya lokalen. Totalt tog det en vecka och gick ganska smärtfritt. Genom att slå våra kloka huvuden ihop lyckades vi lösa vi allt.

Efter den lyckade flytten rullar allt på som det ska i produktionen. Traverserna har funnit sig väl tillrätta i sin nya hemvist och jobbar på utan problem. Att ha allt samlat i samma lokaler har effektiviserat och underlättat monteringen, precis som man planerade.

Traversservice och akuta insatser

Förutom att bidra med flytthjälp utför Dematek också löpande traversservice två gånger om året hos Alfa Laval.

– Tidigare hade vi service fyra gånger per år, men nu har vi uppgraderat traverserna så pass att det räcker med två gånger. Efter varje servicetillfälle går vi igenom de åtgärder som behövs och gör beställningar utifrån det. Med Demateks hjälp har vi kommit långt servicemässigt och har numera färre driftstopp än förut, säger Magnus Persson och tillägger:

– De hjälper oss även med akuta grejer. Så fort något går sönder ringer vi Dematek. De är verkligen service minded, ställer upp och kommer när vi ringer. Deras tekniker fixar och donar tills problemen är åtgärdade och vi är väldigt nöjda med samarbetet. Dessutom är det samma personer som kommer varje gång så de hittar bland våra grejer, vilket underlättar. Det är helt enkelt en bra trygghet att ha Dematek i teamet.

Arben Hajdari håller med om att samarbetet fungerar bra:

– Jag tycker att allt flyter på jättebra i det dagliga jobbet. Alfa Laval är hjälpsamma och de verkar nöjda med våra insatser. Just nu håller vi på med ett nytt stort projekt där vi ska installera ytterligare en travers med 22 meter i spännvidd. Den är ännu inte i drift, men vi jobbar på och det går stadigt framåt.

Se alla referenser