Geotech

En flytt och två nya traverser har lyft Geotechs produktion

För att förbättra produktionen i sin svetsverkstad genomförde Geotech under 2021 en lokalflytt. I samma veva köpte de in två nya traverser från Dematek som även fick i uppdrag att ta hand om montaget av lyftanordningarna. Efter en lyckad flytt och installation rullar allt på som det ska igen – men nu på ett betydligt smidigare sätt.

Nya traverser ger utökad arbetsyta

Geotech ligger i Askim utanför Göteborg. Sedan 1970 har företaget utvecklat och tillverkat geoteknisk utrustning för fältgeotekniska undersökningar, bland annat instrument och borrvagnar. Samarbetet med Dematek sträcker sig långt tillbaka, sedan mitten av 1990-talet har Dematek monterat och servat lyftutrustning i Geotechs verkstäder. Företagen har inget serviceavtal, men ett löpande samarbete och Demateks servicetekniker rycker ut när det behövs.

Under åren har Dematek levererat flera traverser och ett antal svängkranar till Geotech. Lyftanordningarna finns idag i flera av företagets verkstäder där de förekommer tyngre lyft, bland annat i svetsverkstaden där de tillverkar komponenter och borriggar.

För att göra produktionen smidigare med bland annat en utökad arbetsyta har Geotech under 2021 gjort en ommöblering i verksamheten, vilket bland annat resulterade i inköp av två nya traverser.

“– Vi behövde flytta vår svetsavdelning till en annan fastighet som var bättre lämpad för verksamheten. Där fick vi möjlighet att designa produktionen på ett bättre sätt utifrån hur vi jobbar och det resulterade i att vi behövde köpa in två nya traverser. Efter flytten skulle det bli svårt att använda de kranar vi tidigare hade i den gamla lokalen så därför fick de stå kvar och används nu till annat, säger Mats Örtendahl som är vice VD på Geotech.”

Traverserna arbetar i den nya svetsverkstaden

Dematek kom in tidigt i projektet, i samband med att byggnaden konstruerades, för att bland annat bidra med mått på de nya traverserna. När traversbanan sedan hade byggts in i fastigheten levererades traverserna för att lyftas på plats. Två av Demateks servicetekniker utförde projektet, men när de skulle lyfta upp traverserna stötte de på patrull och fick ringa in en tredje tekniker – Krister Ucar.

– Det var en lull (teleskoplastare) som skulle lyfta traverserna och tyvärr var det för trång takhöjd så lullen fick inte plats. Då fick vi istället använda skjutstativtruckar, två från varje håll, för att få till det, säger Krister Ucar.

Med Kristers och truckarnas hjälp gick lyftet smidigt och genomfördes på några timmar – och hela projektet blev klart på en dag. Efter installationen har de två traverserna funnit sig väl tillrätta i sitt nya hem. Produktionen i den nya svetsverkstaden rullar på som den ska och går betydligt smidigare än innan. De nya kranarna har bara behövt service någon enstaka gång.

– Jag har bara behövt åka dit en enda gång efteråt efter montaget när det uppstod en akut situation. Ett strömskenefäste hade lossnat och behövde sättas fast, men det var snart gjort, säger Krister Ucar.

Nöjda med Dematek

Både flytten och nyinstallationen har med andra ord gått enligt plan för Geotech.

– Jag är nöjd med samarbetet med Dematek. Vi har öppna kanaler och de kommer när vi behöver dem. Vid den senaste traversinköpet fungerade allt bra redan från start i första kontakten med deras säljare och det fortsatte sedan under installationen. De har varit lyhörda för våra önskemål från början till slut och ställt upp hela vägen så att det blivit bra för oss, säger Mats Örtendahl.

Se alla referenser