PreCise

Begränsat med utrymme hos PreCise krävde specialbyggda traverser

Plåtbearbetningsföretaget PreCise går för högtryck och har de senaste åren investerat en hel del i sin maskinpark. I samband med att man köpte en ny kantpressmaskin så visade det sig att den var så hög att den befintliga traversen inte skulle klara att köras över maskinen. Dematek lät därför specialbygga traverser, som klarar lokalens takhöjd och samtidigt går fritt över kantpressen och under en kabelstege i taket. En innovativ lösning som krävde precision, såväl när det gällde konstruktionen som monteringen.

Specialbyggda traverser klarar lokalens takhöjd

Plåtbearbetningsföretaget PreCise går för högtryck och har de senaste åren investerat en hel del i sin maskinpark. I samband med att man köpte en ny kantpressmaskin så visade det sig att den var så hög att den befintliga traversen inte skulle klara att köras över maskinen. Dematek lät därför specialbygga traverser, som klarar lokalens takhöjd och samtidigt går fritt över kantpressen och under en kabelstege i taket. En innovativ lösning som krävde precision, såväl när det gällde konstruktionen som monteringen.

“- Varje år hanterar PreCise upp till 7000 ton plåt, som vi skär, bockar och bearbetar vid vår anläggning i Uddevalla. Vi är ett helautomatiserat fullserviceföretag inom plåtförädling och våra kunder består främst av tung fordonsindustri, verkstadsindustri och byggnadsindustri, berättar Roland Karlsson, vd och ägare av PreCise AB.

Ny, stor kantpressmaskin

Företaget bearbetar plåt från 0,5 mm och upp till 300 mm tjocklek vid de två avdelningarna, tunnplåt och grovplåt.

– Det är i lokalen för grovplåtbearbetning som vi investerade i en ny stor kantpress, en Ursviken Optima 1250 med presskraft på 1250 ton och en bocklängd på 10,4 meter. En unik maskin som ger oss stora konkurrensfördelar, säger Roland Karlsson och fortsätter:

– Det krävdes dock att vi uppdaterade den lyftutrustning som vi sen tidigare hade i lokalerna. Dels var den befintliga traversen för låg för den nya stora kantpressen dels var den och de tre andra traverserna i lokalen utslitna efter närmare 45 års produktionsarbete. För att fortsätta med dessa traverser skulle det krävas stora ombyggnationer vilket inte var lönsamt. Vi behövde investera nya, moderna traverser som kunde uppfylla alla våra krav och kontaktade därför Dematek, som vi har samarbetat med i många år.

Stort antal lyftutrustningar

Hos PreCise finns ett stort antal lyftutrustningar av olika fabrikat och företaget har serviceavtal på dessa med Dematek.

– Vi har ett högt flöde i verkstaden och det är viktigt att allt fungerar och inget står still. Dematek ger oss alltid bra service och vi vet att vi kan lita på dem, säger Roland Karlsson.

– Jag har jobbat med service åt dem i snart 20 år nu. Jag utför underhåll på deras lyftutrustningar två gånger per år och dessutom service och ombyggnationer när det behövs, säger Mikael Svensson, servicetekniker Dematek.

Krävdes nytänkande

Innan den nya kantpressen levererats till PreCise var Demateks säljare Samuel Maeder på plats för att titta på förutsättningarna i lokalen.

– Det var tajt om utrymme. Vi hade att ta hänsyn till takhöjden i lokalen, kantpressens höjd och dessutom en kabelstege som var monterad i taket nära traversbanan. Det var mycket att mäta och det gällde att det blev rätt, säger Samuel Maeder.

Lösningen blev att Dematek levererade två specialbyggda traverser för att betjäna den nya kantpressen. Tack vare egen konstruktionsavdelning kan Dematek snabbt ta fram innovativa, kundunika lyftlösningar för olika applikationer.

– Det krävdes en del nytänkande för att klara förutsättningarna. Dels tillverkades traverserna upphöjda för att komma över maskinen dels var de urtagna i ena änden för att kunna gå fria för kabelstegen, säger Samuel Maeder.

Ljusare i lokalerna med V-profilkran

Dematek monterade ner de gamla traverserna och monterade sen upp de två nya specialbyggda tvåbalkstraverserna i fackverksutförande, ZVKE 8 ton.

– Det fungerade perfekt och Dematek tog verkligen fram en optimal lösning för det begränsade utrymmet vi hade i lokalen. Vi är nöjda med resultatet och de fördelar vi fått med de nya traverserna. De är av modellen Demag V-profilkran, vilket innebär att de är i fackverksutförande och släpper igenom maximalt med ljus. Det är en jättestor skillnad på ljuset i lokalen jämfört med tidigare. Dessutom har de två traverserna tandemstyrning, vilket innebär att en person kan styra bägge från en radio. Viktigt när vi ska flytta upp till 10 meter långa detaljer till den nya kantpressen. Med tandemstyrningen kan vi göra det exakt och med full kontroll, säger Roland Karlsson.

Efter att de två första traverserna monterats har PreCise nu även investerat i ytterligare tre traverser i samma lokal, som ersättning för gamla kranar som monterades ned. Även dessa är av typen Demag V-profilkran, men på 16 ton och i standardutförande, då de ej körs över kantpressen.

– Med den nya kantpressen och fem nya traverser har vi verkligen fått en rejäl uppdatering av vår produktionsanläggning som innebär att vi med fog kan kalla oss ett av Sveriges modernaste företag inom plåtbearbetning, avslutar Roland Karlsson.

Se alla referenser