2022-06-30

Dematek visade musklerna på Underhållsmässan

Årets Underhållsmässa blev en stor succé då branschen återigen samlades på Svenska Mässan i Göteborg under fyra intensiva dagar. Givetvis fanns Dematek på plats, med en stor monter där man visade upp det senaste inom lyft och de olika tjänster man erbjuder. Dessutom arrangerade Dematek en ansvarsutbildning vid flera tillfällen under mässveckan.

Förra gången Underhållsmässan arrangerades fick den abrupt stängas ned efter bara två dagar på grund av coronapandemin och de besöksrestriktioner som infördes. Det var nu därför en revanschsugen mässarrangör som den 31 maj slog upp dörrarna till årets mässa.

– Underhållsmässan har sedan starten 1984 arrangerats i mars och så var också tanken i år, men i och med utvecklingen av pandemin fick vi slutet av januari ta beslutet att skjuta fram mässan knappt tre månader, säger Anna Jarnö, Business Manager på Svenska Mässan.

Stort intresse

Responsen på Underhållsmässans återkomst i slutet av maj var mycket bra och man kunde under årets mässa räkna in cirka 250 utställare och 7 500 besökare. Dematek gjorde en kraftfull satsning med en 112 kvadratmeter stor monter.

Demateks monter var uppdelat i två delar, där man i den ena presenterade produkter och de olika varumärken man representerar medan den andra fokuserade på de olika tjänster som erbjuds.

– Vi tyckte det var viktigt att nu komma ut och träffa kunder, skapa nya kontakter, visa upp företagets styrka och vårt breda erbjudande. Inte minst då det av förklarliga skäl varit lite dåligt med fysiska möten under pandemin. Det märktes också att det i år var extra stort intresse och bra energi från såväl utställare som besökare. Det var också bra kvalitet på besökarna, från produktions- och underhållschefer till skyddsombud. Flera av dem hade aktuella projekt och vi har nu en hel del att följa upp efter mässan. En av besökarna i montern var för övrigt mässans invigningstalare, biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson som blev intresserad av vårt arbete kring säkerhet och trygga lyft, säger Claes Hörnfeldt, projektledare för Underhållsmässan på Dematek.

I vimlet på Underhållsmässan

På bild från vänster: Ronnie Preutz, Stefan Nilsson Höganäs och Fredrik Wollmér Dematek

Bland de många besökarna i Demateks monter på mässan syntes bland annat Stefan Nilsson och Ronnie Preutz från Höganäs som vi fick möjlighet att ställa några frågor till:

Har ni varit på Underhållsmässan tidigare?

– Ja, vi brukar besöka mässan. Man får en bra överblick över vad som finns på marknaden och om det är några intressanta nyheter.

Är det något speciellt ni tittar efter?

– Vi är framför allt intresserade av säkerhetsrelaterade produkter. På vårt företag har vi stort fokus på säkerheten.

Känner ni till att Dematek har säkerhetsutbildningar, inom bland annat körning av travers, truck, skylift etc.?

– Nej, det var faktiskt en nyhet för oss.

Har ni några aktuella investeringsplaner när det gäller lyftutrustning?

– Ja, vi har fått kontakt med er säljare Fredrik Wollmér och skall nu få offert från Dematek.

Det är idag inte Dematek som sköter servicen på er lyftutrustning. Vad skulle få er att investera i detta framöver?

– Vi har idag serviceavtal med ett annat företag. Avtalet handhas av vår inköpsavdelning och när det går ut har ni chans att vara med och offerera serviceavtal.

Kostnadsfri ansvarsutbildning

Inom Dematek har man bland annat ett stort utbildningsprogram så som exempelvis körning med travers, truck, mobil arbetsplattform samt fallskydd. Under tre av mässdagarna arrangerade Dematek en kostnadsfri ansvarsutbildning, under ledning av Per Dyrlid, instruktör på Dematek.

Per Dyrlid utbildar intresserade deltagare.

– Vi hade totalt cirka 30 deltagare på vår ansvarsutbildning. Fokus var bland annat på hur man ska bygga upp ett systematiskt arbetsmiljöarbete i företaget, chefers ansvar att se till att personalen har rätt utbildning, rutiner för fortlöpande tillsyn samt att ge tips och råd. Vi hade deltagare från ledande positioner i såväl små som stora industriföretag och intresset var stort. Efter genomförd utbildning fick varje deltagare diplom. Jag tyckte att det både var intressant och roligt att ansvara för utbildningen på mässan, säger Per Dyrlid.

– Nu laddar vi om för nästa Underhållsmässa som planeras att hållas 12-15 mars 2024, avslutar Claes Hörnfeldt. Då firar mötesplatsen hela 40 år, så det är något vi ser fram emot!

”Vi tyckte det var viktigt att nu komma ut och träffa kunder, skapa nya kontakter, visa upp företagets styrka och vårt breda erbjudande”

Se alla nyheter