Dematek ser till att gamla traverskranar är säkra och produktiva
Kranparken inom svensk industri har kommit upp i mogen ålder och många lyftutrustningar i daglig drift är idag från 60-talet. För att trygga verksamhetens säkerhet och samtidigt uppfylla Arbetsmiljöverkets krav är det av största vikt att man ser över hur dessa lyftutrustningar mår.

Traverskranar har inte ett evigt liv. Även om man har regelbundet förebyggande underhåll så har en traverskran inte evigt liv. Det är viktigt att i tid kunna modernisera, reparera eller uppgradera sin traverskran till en ny. För att tillgodose den ökade efterfrågan på området har Dematek anställt Håkan Andersson som eftermarknadssäljare.
Alf Johansson, eftermarknadschef på Dematek berättar om bakgrunden till satsningen.
– På eftermarknadsavdelningen erbjuder vi våra tjänster konditionsanalys, kranbanemätning och ombyggnationer. Vi har ett team av erfarna serviceingenjörer som arbetar rikstäckande med att utföra dessa tjänster. Efterfrågan ökar, framför allt av konditionsanalyser. Kraven för att utföra konditionsanalys finns specificerat i Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS 2006:06 §34 och allt fler företag har fått upp ögonen för detta.
”I slutändan handlar det om att säkerställa driften och spara pengar för företaget”
Få koll på hur kranen mår
Är kranen över 20 år gammal är företaget skyldigt att göra en konditionsanalys, som ger svar på hur kranen mår. En konditionsanalys är en grundlig genomlysning och besiktning av lyftutrustningen och omfattar livslängdsanalys (beräknar den tekniska åldern), konditionskontroll på plats samt utvärdering och rekommendation för eventuell renovering eller ombyggnad. Många kranar i drift är så gamla att det inte längre finns reservdelar att tillgå och då kanske det är läge att titta på möjligheterna att investera i en ny.
– Även efterfrågan på kranbanemätning har ökat. Många företag vill mäta upp kranbanan då man investerar i en ny kran, för att veta att den kommer kunna gå prickfritt på banan. Det kan även vara idé att mäta kranbanan om hjulen slits snabbare än de borde eller att man hör missljud. Förra året hade vi cirka 50 order på kranbanemätning och konditionsanalys och varje order kan vara på allt mellan en och upp till 80 kranar. Många kunder vill att vi går igenom alla kranar på en gång så man vet status på sin kranpark, säger Alf Johansson.

Säkerställer driften
Den 1:a juli påbörjar Håkan Andersson sin nya tjänst som eftermarknadssäljare på Dematek.
– Jag har arbetat med service av kranar sedan 1989 och började på Dematek 2005. Här var jag först servicechef från 2006 och de senaste två åren har jag arbetat som servicegruppchef för region Syd. Så jag har sett en hel del kranar under åren och har rätt mycket kunskap med mig, något som är viktigt på denna tjänst. Jag kommer jobba över hela landet och ansvara för hela kundprocessen samt ha ett nära samarbete med framför allt våra servicetekniker och konstruktörer, säger Håkan och fortsätter:
– Arbetsmiljölagen kräver allt mer av arbetsgivarna och det gäller för mig att tala om att vi finns och kan hjälpa dem. Men det är ju inte viktigt bara för att följa lagen utan även för att förhindra olyckor, haverier och produktionsstopp. I slutändan handlar det om att säkerställa driften och spara pengar för företaget.
Kontakta Håkan:
”I slutändan handlar det om att säkerställa driften och spara pengar för företaget”