Norbag

Pelarsvängkranar från Dematek hjälper Norbag att möta den höga efterfrågan på papperspåsar

När skatten på plastpåsar infördes i maj 2020 blev det ett lyckokast för papperspåstillverkaren Norbag. Produktionen och personalstyrkan har dubblerats och för att möta det kraftigt ökade trycket från handeln rullar verksamheten på för fullt dygnet runt. Målet är att producera 650 miljoner papperspåsar varje år och för att klara det använder Norbag bland annat pelarsvängkranar från Dematek.

Ökad produktion med pelarsvängkranar

Norbag, som funnits sedan 2004, har sin huvudanläggning i värmländska Töcksfors och en fabrik i Bengtsfors i Dalsland. I de moderna fabrikerna arbetar ca 100 medarbetare på 23 maskinlinjer för att varje år producera 650 miljoner papperspåsar. Bland kunderna finns både stora och små varumärken i hela Norden och deras påsar används idag inom till exempel dagligvaruhandeln, e-handeln och för matavfallshantering.

År 2020 blev ett minst sagt omtumlande år för Norbag. Då infördes den så kallade plastpåseskatten – en skatt som tas ut på bärkassar och grönsakspåsar i plast. När priserna på plastpåsar ökade påtagligt på grund av skatten blev följden en kraftig efterfrågan på papperspåsar. För Norbags del innebar det ett uppsving av sällan skådat slag. Plötsligt ville alla ha stora mängder påsar i papper och idag går produktionen för högtryck dygnet runt för att klara leveranserna.

“– När plastpåseskatten infördes kan man säga att vi halkade med på ett bananskal. Sedan skatten kom har produktionen ökat med mer än 100 procent och vi har dubblerat antalet medarbetare. Vi hade dock förberett oss och skalat upp produktionen i god tid innan skatten så att vi slapp bli tagna på sängen av det ökade behovet, berättar Morgan Juliusson som är underhållsansvarig på Norbag.

Samarbete sedan 2019

För att klara sina leveransen är anläggningen beroende av pålitliga maskiner. Så för sina tio maskinlinjer för bärkassetillverkning har Norbag bland annat satsat på pelarsvängkranar från Dematek. Dessa kranar tar nu hand om lyften av materialet som behövs för tillverkningen av handtag till bärkassarna och har fått ersätta de små elektriska liftar som tidigare användes. I produktionen finns idag flera varianter av svängkranar med kättingtelfrar i olika höjder och längder.

Samarbetet mellan Norbag och Dematek inleddes 2019 och sedan dess har Dematek levererat nya pelarsvängkranar med jämna mellanrum.

– När vi skulle köpa in kranarna tittade vi på flera alternativ, men bestämde oss snart för Dematek. De erbjöd oss bra produkter till ett bra pris och vi gillade deras upplägg och förslag. Och vi har inte ångrat valet av leverantör – det som började med tre pelarsvängkranar har nu blivit tio, säger Morgan Juliusson.

Ansvarig säljare hos Dematek är Glenn Ivars och även han beskriver ett väl fungerande samarbete:

– Dialogen med Norbag är enkel och tydlig. De talar om för oss vilken lyftutrustning de behöver och vi åker ut och kontrollerar mått och annat vi behöver känna till. Sedan får de en offert enligt överenskommelse och vi levererar. Med våra kättingtelfrar får Norbag marknadens bästa lyftredskap och med tanke på hur kritisk deras produktion är det viktigt med den säkerhet och pålitlighet som Demags telfrar erbjuder. Monteringen av svängkranarna tar Norbag hand om själva, men skulle de behöva teknisk hjälp av oss finns vi alltid där som backup. De har ett telefonnummer som de alltid kan ringa oavsett vad saken gäller.

Fördjupat samarbete

Med tiden har det goda förtroendet för Dematek också lett till ett fördjupat samarbete mellan företagen.

– Idag köper Norbag även utbildningar av oss och min kollega Per Dyrlid har hittills utbildat runt 50 av deras medarbetare för att de ska ha full koll på säkra lyft och lastsäkring. Och utbildningsinsatserna kommer att fortsätta framöver. Så idag står vi på Dematek till tjänst med alltifrån produkter och teknisk avhjälpning till utbildning. För tillfället håller vi även på att titta på möjliga lösningar för filialen i Bengtsfors, säger Glenn Ivars.

Kort sagt rullar allt på som det ska och Morgan Juliusson är nöjd med samarbetet:

– Det fungerar fint och under de här åren har det inte varit en enda incident. Grejerna sitter där de ska och gör sitt jobb utan problem. Vi har en löpande god kommunikation med Dematek som finns där när vi behöver dem.

Se alla referenser