Nexans

Nexans sätter säkerheten främst

Med tyngdpunkten inom kraftöverföring är Nexans en global aktör inom marknadssegmenten infrastruktur, industriinstallation och lokala nätverk. Som världsledare inom kabelindustrin erbjuder Nexans ett omfattande urval av kablar och kabelsystemlösningar.

– Totalt har koncernen cirka 26 000 anställda och vi är verksamma i 40 länder. I Sverige är vi ungefär 500 anställda, varav de flesta här i Grimsås, säger Stellan Grönberg.

42 000 ton kabel

Grimsås är ett litet samhälle med cirka 900 invånare som ligger i Tranemo kommun, i Västergötland. Nexans är inte otippat Grimsås största arbetsgivare. Företaget tillverkar över tusen olika typer av kablar och totalt producerar man cirka 42 000 ton kabel per år! Anläggningen i Grimsås fungerar också som logistikcentrum för distribution av koncernens produkter till kunder i Norden och Baltikum.

– Vi använder oss av en hel del lyftutrustning i vår verksamhet. Det kan vara allt ifrån att lyfta kopparspolar och övrig tung hantering i produktionen till lyftutrustning som vi på underhåll behöver använda oss av, vid exempelvis maskinrenoveringar, säger Stellan Grönberg.

Stor variation av lyftutrustning och lyftredskap

Sedan många år tillbaka har Nexans serviceavtal med Dematek när det gäller all typ av lyftutrustning oavsett fabrikat. Ansvarig servicetekniker på Dematek är Mikael Höglund.

– Jag utgår från Mullsjö och arbetar med service inom en omkrets på cirka 10 mil. Nexans är min största kund, annars är det mest mindre industrier inom distriktet, berättar Mikael Höglund och fortsätter;

– Fyra gånger per år är vi hos Nexans och utför service. Oftast är det jag och min kollega Allan Broddnäs som arbetar tillsammans och det tar cirka en och en halv vecka för oss två att gå igenom allt. Det är mycket kättingtelfrar, nästan 100 stycken totalt, upp till 1500 kg. De har även lintelfrar, telfrar på balk, KBK-system, lyftplattor, svängkranar från 125 till 1000 kg och traverser upp till 5 ton. Det mesta på företaget är av Demags fabrikat, då man fasat ut gammal lyftutrustning vartefter och köpt in nytt. Sen har Nexans också många speciella lyftredskap, för att lyfta kabeltrummor etc., som vi kontrollerar och också utför service på. Så det är en hel del att gå igenom vid varje servicetillfälle. Utöver det är vi även hos Nexans då det krävs reparationer, flyttningar och omändringar samt vid nymontage av lyftutrustningar.

Nexans använder produkter från Dematek

“Det är också en stor fördel att Dematek kan utföra service på alla fabrikat och all typ av lyftutrustning”

Minska risken för olyckor och driftstopp

Demateks service är ett förebyggande underhåll och här kontrolleras bland annat kätting, bromsar, krokar och infästningar, oljenivåer m.m. Det utförs även vissa enklare åtgärder som smörjning av linor, linledare, kuggdrev och kätting med mera. Efter utförd service får Nexans en servicerapport där eventuella fel påtalas.

– Att vi investerar mycket i service och underhåll är framför allt för att vi sätter säkerheten främst här på företaget. Vi vill att personalen ska kunna lita på utrustningen och jobba säkert. Dessutom vill vi genom vår satsning på service givetvis även minimera risken för driftstopp, säger Stellan Grönberg.

Byter till säkerhetskrokar

Demateks servicetekniker inspekterar inte bara Nexans lyftutrustning utan även lyftredskapen. Det sker efter ett speciellt protokoll och allt är numrerat. Ett bevis på att säkerheten går i första hand på företaget är att de beslutat att byta ut alla typer av krokar till en ny typ av säkerhetskrok, som Dematek levererar.

– Dematek är mycket bra att ha att göra med och vi är nöjda med vårt samarbete. Om vi får problem så är det bara att ringa – de ställer alltid upp. Det är också en stor fördel att de kan utföra service på alla fabrikat och all typ av lyftutrustning.

Nytt KBK-lättlastsystem

– När det gäller inköp av lyftutrustning så ligger det på andra avdelningar, men jag vet att det ofta blir Dematek. Att hålla sig till färre antal leverantörer förenklar vår reservdelshållning samtidigt som det blir mer ekonomiskt fördelaktigt, sägert Stellan Grönberg.

Nexans har bland annat investerat i ett nytt Demag KBK-lättlastsystem.
– Med hjälp av KBK-anläggningen laddas våra buncher-maskiner (tvinnar flera koppartrådar till en enda ledare) med spolar som väger uppemot 500 kg. Tidigare gjordes det arbetet med hjälp av en handtruck. För att öka säkerheten för de som arbetar där och samtidigt förenkla produktionen så blev det istället ett KBK-lättlastsystem som fick göra jobbet. Säkerheten främst alltså!

Se alla referenser