Spendrups

Ett ergonomiskt lyft för Spendrups

Vid Spendrups höglager i Grängesberg var målsättningen att få bättre ergonomi samt snabbare och säkrare lyft av dryckesfat. Lösningen blev Demateks lättlastsystem KBK Aluline i kombination med kättingtelfern Manulift DCMS-Pro.

Spendrups höglager i Grängesberg är en imponerande anläggning och bland det modernaste inom lager som finns. I den 40 meter höga byggnaden ryms 45 000 dryckespallar motsvarande cirka 30 miljoner liter dryck. För att sänka kostnaderna och spara energi arbetar man med att optimera flödena. Från bryggeriet på ena sidan av riksväg 50 och järnvägen körs vagnar med helpallar med hjälp av en enskenejärnväg över till höglagret. Anläggningen är till stor del datoriserad och automatiserad. Bland annat har företaget laserstyrda, obemannade truckar för att hämta pallar med dricka.

“- När vi kommer till att plocka kundorder så krävs det dock personell bemanning, säger Goran Pavic, t.f. driftchef på Spendrups bryggerier i Grängesberg. Här lyfter vi 30-liters fat från helpall till kundernas specifika pallar. Det kan vara upp 10 fat att plocka bara till en enda kund.”

1700 pallar om dagen

Upp till 50 personer arbetar här beroende på säsong och de producerar cirka 1700 pallar om dagen med olika sorters plock.

– Ja, då det är ett högt tempo gäller det att vi kan lyfta ergonomiskt, säkert och samtidigt snabbt. När det gäller att lyfta 30-liters faten hade vi tidigare en lyftutrustning som lyfte med vaccum. Vi upplevde den dock inte som säker och ville hitta en annan lösning. Vi vill ligga i framkant när det gäller tekniska lösningar som kan effektivsera vårt arbete och var därför beredda att prova något nytt, säger Goran Pavic och fortsätter;

– En av våra medarbetare hade kontakt med Dematek sen tidigare och vi frågade om de kunde komma hit för att föreslå en bättre lösning.

Hantera 30-liters fat

Dematek har tidigare levererat lyftutrustning till Spendrups bryggerier men det här var första kontakten med Spendrups höglager.

– Vi fick uppdraget att föreslå en lämplig plockutrustning för att hantera 30-liters fat från lager till kundpall vid två plockstationer. Det skulle vara enkelt, ergonomiskt och lättarbetat, säger Seppo Leppälampi, säljare på Dematek. Vi har tidigare tagit fram ett CE-godkänt, smart lyftverktyg till Spendrups för att lyfta tre tomma fat åt gången. Vi kom fram till att samma teknik skulle kunna användas även i det här fallet.

Den kompletta lösningen som presenterades av Seppo Leppälampi och Dematek bestod av 12 meter KBK Aluline lättlastsystem med integrerade elkanaler i profilen, två parallellgående traversbalkar samt steglösa kättingtelfrar Manulift DCMS-Pro och varsitt kundspecifikt lyftok. Manulift DCMS-Pro förenar säker och snabb lasthantering med steglös hastighetsreglering och enhandsmanövrering. Dessutom offererades ett stålstativ att hänga ned från takbalkarna för att få en lämplig höjd för montering av KBK-systemet.

Enhandsmanövrering

Dematek fick ordern och allt installerades i februari/mars i år, trimmades in och är nu i full drift.

– Vi fick testa olika typer av lyftutrustning men fastnade för Manulift DCMS-Pro. Den är snabb, mycket enkel att hantera med en hand och det fungerar lika bra för vänster- som för högerhänta. Det har blivit riktigt bra ergonomi på den här arbetsstationen med den nya lyftutrustningen från Dematek. Vi kan lyfta faten snabbare samtidigt som det är mycket rörligare och mer flexibelt än tidigare. Demateks lyft rullar väldigt lätt och är enkel att flytta på banan vilket också bidrar till att arbetet blir smidigare för operatörerna. Den här uppgraderingen av lyftutrustningen har mottagits mycket positivt av de som arbetar här.

– Vi har fått mycket bra uppföljning och support av Dematek under hela projektets gång och är mycket nöjda med samarbetet. Det är första gången som vi använder Dematek här på logistiksidan men det är säkert inte den sista, avslutar Goran Pavic.

Se alla referenser